LJETNE ŠKOLE

Mojih 14 dana u Bathu – arhiterktura koja oduzima dah, nova prijateljstva, nezaboravna sjećanja

O svome boravku u Bathu u ljeto 2022. godine gdje je provela 3 tjedna, sedamnaestogodišnjakinja Ivna, rado je s nama podijelila svoje iskustvo.

“Moje je iskustvo u Bathu zasigurno proširilo vidike u smislu spoznaje kulturne raznolikosti i vrijednosti vlastite, ali i sličnosti i povezanosti nas mladih na raznim dijelovima svijeta. Arhitektura prostora u kojima sam imala priliku obitavati opetovano oduzima dah, osim toga lijepo je
upoznati duh engleske seoske zajednice. Sjećanja koja ono priziva ipak
su prvenstveno orijentirana na krasne večeri provedene u društvu, sportske aktivnosti, mnogobrojna stečena poznanstva i bezbroj razgovora, mnoge anegdote i živopisne prizore koji se teško mogu dočarati pukim riječima.”

Putovati i učiti strani jezik – onako kako je to Goethe zamislio

Davno je Goethe rekao da “inteligentna osoba najbolje obrazovanje stječe putovanjem”. Nešto sa čime bi se mnogi od nas odmah složili. Međutim, u njegovo vrijeme, kakvo nam je poznato, to je bila privilegija samo mladog plemstva koje je moglo sudjelovati u ideji  “velikih putovanja“,  nerijetko u trajanju godinu dana ili čak i dulje. Brojne i višestruke prednosti interakcije s drugim kulturama bile su ključne komponente tadašnjih obilazaka različitih zemalja Europe, ali i Azije i Afrike.

Nakon razaranja uzrokovanih Drugim svjetskim ratom, krajem 1950-ih, rođeno je još jedno interkulturalno putovanje, po svom konceptu različito od svega do tada viđenoga – ono koje je imalo i obrazovnu svrhu, i cilj. Ljetne škole u Velikoj Britaniji! Upravo je Fredrick King bio jedan od pionira ove ideje kada je osnovao jednu od prvih ljetnih škola 1957. godine u Bournemouthu u Velikoj Britaniji. Od tada pa sve do danas, stotine tisuća mladih iz više od 80 zemalja u dobi od 10 do 17 godina imalo je priliku doživjeti ovu ljetnu avanturu. Fredrickova ideja o tome da zajedničkim učenjem engleskog jezika mladi razvijaju razumijevanje za druge kulture i tako grade globalne mostove danas je jednako, ako ne i još više relevantna, kao i prije 65 godina. Iako nam je u današnje vrijeme, kada izazovi dolaze u raznim oblicima, poput međudržavnih sukoba ili pandemija, omogućena komunikacija kroz različite digitalne tehnologije, i više smo nego svjesni da postoji nešto bitno dublje i nužnije kada upoznajemo nove ljude i komuniciramo s njima uživo.

Znatno više je to od  poboljšanja kompetencija naše djece u znanju engleskog jezika, iako je i to važan ishod ljetne škole. Prednosti na koje je Goethe aludirao su danas čak i nužnije nego u poratno doba kada je gradnja nove Europe bila neupitna. Nakon toliko godina iskustva, danas znamo da će naša djeca u ovakvim prilikama steći iskustvo prilagođavanja novim situacijama, poboljšati svoje komunikacijske vještine, postati samouvjerenije osobe, sigurnije u sebe, bez obzira na sve različitosti koje uviđaju oko sebe.  Fredrick King je imao za cilj potaknuti mlade iz cijeloga svijeta na razumijevanje i interakciju sa drugima na globalnoj razini. Stjecanje iskustva iz kulture, povijesti, politike i upravljanja daje im značajnu prednost za prilagodbu i prihvaćanje svijeta kakv danas jest. Vidjet će tako, unatoč različitosti u kulturama i nejednakosti među društvima iz kojih dolaze, da su ljudi u biti isti pa tako baš svi vole, smiju se, jedu i piju, zabavljaju se, brinu se i tuguju i zbog toga lako prepoznaju jedni druge kao prijatelje za cijeli život.

Ljetna škola jedan je od rijetkih poklona koji darujemo svojoj djeci za koje smo sigurni da jednako kao što njih same, tako i njihovu zajednicu i svijet čini bogatijim i ljepšim mjestima za život.

Conrad Kellett
Educational Specialist

Zašto ljetne škole i kada je najbolje vrijeme za putovati u daleku Englesku?

Vjerujem da kod većine roditelja koji žele da im dijete doživi jedno od najljepših i najupečatljivijih iskustava prilikom odrastanja nije pitanje zašto nego kako i kada?
Uvijek bih preporučila da prvi odlazak u ljetnu školu u stranu državu bude unutar all inclusive aranžmana. Kod ovakvih putovanja to znači da su smještaj, prehrana i nastava organizirani u internatima, učeničkim ili studentskim koledžima, odnosno, na istom mjestu i pod potpunim nadzorom organizatora.

Kada vaše dijete odlazi po prvi puta u ljetnu školu u drugu državu gdje će boraviti s djecom iz različitih djelova svijeta suočit će se s mnogim izazovima sukladno svojoj razvojnoj dobi, karakteru, navikama i načinu življenja. Stoga ne želite da ima i dodatan izazov privikavanja na život u stranoj obitelji. Boravak, odnosno, smještaj u obiteljima je dragocijeno iskustvo, ali ostavite ga za neku drugu priliku kada vaše dijete bude već iskusni samostalni svjetski putnik i kada je u godinama u kojima može artikulirano i argumentirano u drugom jezičnom području i kullturi reći što mu ne odgovara te zatražiti određenu promjenu, primjerice, ono što mu je trebalo biti smještajem ili nastavom osigurano.

Roditelji se nerijetko odluče poslati svoje dijete na ovakvo putovanje već s devet godina. Za ovakvu odluku nađite pravog sugovornika. Iskusne obrazovne stručnjake koji će vam vrlo objektivno i iskreno reći što možete očekivati i što vaše dijete može u toj dobi od takvog putovanja dobiti. Popričajte s njima o karakteru svoga djeteta, njegovim životnim navikama, njegovim strahovima, veselju i ushitima – odluku donesite zajedno. Univerzalnog odgovora nema jer svako je dijete drugačije, posebno, i što vrijedi za jedno, ne vrijedi nužno i za drugo. Ako prijatelj iste dobi ovoga ljeta putuje ne mora značiti da je i vaše dijete spremno putovati. Kada vaše dijete ide po prvi puta u ljetnu školu, budite sigurni da su mu programom osigurani – sigurnost i dovoljno primjerenih aktivnosti kako vas ne bi iznenadila njegova nostalgija za domom i obitelji. A ako se to i dogodi, pokušajte se osigurati unaprijed da su osobe s kojima je okružen vične takvim situacijama te da će izazov s lakoćom riješiti.

Pobrinite se da prvo ovakvo putovanje bude svakako s grupom djece iz matične države te s iskusnom voditeljicom ili voditeljem grupe. Iako su ljetne škole putovanja s edukativnim sadržajem, nezaobilazan segment čine društvo i zabava. Želite da se vaše dijete lijepo provede i da mu ostanu pozitivna i vesela sjećanja. Moje iskustvo rada s djecom u redovnoj školi i engleskim ljetnim školama govori u prilog tome da je voditeljica grupe na školskim putovanjima vrlo važna osoba. Ona će brinuti da vaše dijete dobije sve ono što mu je bilo obećano, da se ne osjeća usamljeno, da nije gladno, da bude dovoljno angažirano, i društveno i obrazovno. To je osoba koja treba biti u direktnom kontaktu s vama roditeljima i redovito dijeliti s vama sve važne infomacije. Ona je vaš prvi kontakt s upravom ljetne škole jer je tamo, na licu mjesta, i s lakoćom će riješiti sve što treba. Potaknite svoje dijete da sve što treba tijekom putovanja pokuša dogovoriti i riješti s voditeljicom grupe. Možda će vaše dijete zbog objektivnih razloga poželjeti promijeniti sobu ili je nezadovoljno obrazovnim sadržajima. Moguće je da ima neki zdravstveni problem koji treba nadzirati ili ga hitno riješiti. Dobro se informirajte tko putuje s vašim djetetom. I to je jedan od važnih razloga zbog kojega ćete izabrati baš određenu tvrtku organizatora ovakvoga putovanja. Informirajte se o detaljima smještaja i prehrane jer to se razlikuje s obzirom na destinaciju i program putovanja. Nastojte da ljetna škola u koju šaljete dijete zaista ima internacionalni mix djece u razredima. U protivnom će vaše dijete češće biti s djecom iz svoje grupe i samim time manje govoriti engleski. Svrha ovakovog putovanja je, između ostaloga, upoznavanje drugih kultura iz cijeloga svijeta. A na taj način neposredno razumijevanje i učenje prihvaćanja naših različitosti.

Ivana Vukelić
Educational specialist

U dvorcu Harry Pottera s prijateljima iz cijeloga svijeta

Moje dvotjedno iskustvo u Bathu bilo je iznad mojih očekivanja. Dvorac u kojem smo odjesli bio je bajkovit, a sobe uredne i prostrane. Blagavaona je bila kao Great Hall u Hogwartsu, ali ipak je hrana u Hrvatskoj puno ukusnija. Imali smo puno prostorija za druženje u slobodno vrijeme kao i prekrasno uređenih travnatih površina za pravo uživanje na ljetnim praznicima s prijateljima. Išli smo na puno izleta gdje smo se međusobno družili. Meni omiljeni je bio posjet Warner Bross studiju jer osobno jako volim Harry Potter knjige koje sam pročitala po dva puta svaku i pogledala sve filmove. Uživala sm u šetnji kroz studio i detaljima snimanja filma. Nastava nije bila uopće zahtjevna, štoviše, nastavnici su se trudili napraviti je što zabavnijom kroz igre i kvizove. Najdraže vrijeme u danu bila mi je večer kada smo gledali filmove, plesali u disku i do kasno navečer družili se s prijateljima. Stekla sam mnogo prijatelja iz cijelog svijeta: Mexica, Njemačke, Bugarske, Poljske, Japana, Italije, Vietnama, Slovenije pa čak i Hrvatske te su mi ovo putovanje učinili još ljepšim. Sakupila sam puno uspomena koje nikada neću zaboraviti.

Dora Grgić, 12 g.